Mina böcker

2020


Donald Trump – en synnerligen amerikansk president

Min bok om USA:s fyrtiofemte president Donald Trump från oktober 2020 som sätter hans presidentskap i ett historiskt och kontextuellt perspektiv. Boken förklarar varför han vann valet 2016 och hur han står upp de radikala vänsterströmmarna inom utanför det demokratiska partiet.

 

 

 

 

 

 

 

 

SAGT OM BOKEN:

Anders Edwardsson:

(Doktorand, Catholic University of America, Washington D.C)

Med sin bok klär Ronie Berggen av inte bara svenska medias överdrifter och lögner. Han erbjuder också svensken en välbehövlig historielektion om vad USA är och står för och förklarar varför landet är annorlunda.

Dick Erixon:

(Från recensionen ”Reinfeldt är lika platt som Ronie Berggren är djup om dagens USA”)

Det Reinfeldt skriver är som kopierat ur läroböcker och låter som en gymnasieuppsats. Det kan man ju le överinseende åt. Värre är det när han övergår till egna hemmasnickrade analyser som visar att han fullständigt saknar djup och insikter om amerikanskt samhällsliv.

… Den som vill lära sig mer om amerikansk politik borde istället skaffa Ronie Berggrens kommande bok Donald Trump – en synnerligen amerikansk president.

… Om Reinfeldt i sin bok bara repeterar det medievänsterns korrespondenter redan sagt om USA, bidrar Berggren med nya insikter genom att rapportera om sådant som hänt i USA men som medierna censurerar bort: framgångarna för Trump i sakpolitiken. Berggren belyser hur republikanska partiet tagit upp kampen mot den växande, radikala socialism som präglar samhällsdebatten i USA. Som borgerlig statsminister hade man kunnat förvänta sig att Fredrik Reinfeldt tog avstånd från radikal socialism, men det gör han inte. Han är helt i medievänsterns våld och skriver hatfyllt om Donald Trump, det vi redan hört och läst om tusentals gånger i svensk media.

… Ronie Berggren är både aktuell, analytisk och riktigt insiktsfull om amerikansk politik, så som den ser ut inför presidentvalet i november. Den som vill förstå mer om hur amerikanska folket resonerar, vilka opinioner som rör sig och varför stämningarna är så hätska, ska läsa Berggren – inte Reinfeldt.

—–

KÖP BOKEN:

Köp som häftad pocketbok:

Bokus

Köp som E-bok, att läsa på datorn, i bokläsaren, på surfplattan eller telefonen:

Bokus


2017


George W. Bush och det amerikanska presidentvalet år 2000


Min första bok i en serie på tre delar om USA:s fyrtiotredje president George W. Bush som styrde i Vita Huset mellan 2001-2009.

Jag upptäckte Bush under valkampanjen 2000 och följde därefter nästan dagligen hela hans presidentskap. Boken beskriver hur Bush kom till makten ur ett sakligt men republikanskt perspektiv.

 

SAGT OM BOKEN:

Ronie Berggrens bok om George W. Bush går på ett lättläst sätt på djupet i hur det kom sig att George W. Bush blev USA:s president. Vi får följa med till GWB:s hemstat Texas och tiden som guvernör och resan fram till valsegern över Al Gore.

Ronie Berggren bidrar till att komplettera den stundtals endimensionella bild av president George W. Bush som förmedlats. För alla som är intresserade av USA eller internationell politik är detta måsteläsning.” / Pelle Zackrisson, journalist
——–

Ronie Berggren har i sin bok George W. Bush – USA:s fyrtiotredje president rest tillbaka i sin tidsmaskin till år 2000. I den här boken serveras vi de politiska turerna, opinionsskiftningarna, ränksmideriet och strategierna bakom det amerikanska presidentvalet som till slut gav Bush presidentposten. Vi bekantar oss med det amerikanska valsystemets snåriga processer, får en djupare förståelse för den amerikanska kulturen och lär känna huvudpersonen på ett för svenskar helt nytt sätt.

I Berggrens kronologi blandas nutidshistoria med humoristiska och allvarliga minnen från presidentkampanjen samt en hel del mediekritik. Utöver den upplysning boken bidrar med, borde den också fungera som en påminnelse till våra medier. Det är hög tid att att betrakta omvärlden i allmänhet och USA i synnerhet, med mer nyanserade glasögon än vad som var fallet när George W. Bush blev amerikanernas val. Den som läser Ronie Berggrens bok förstår varför. / Katarina Folmer
——–

Först undrade jag, varför skriva på svenska om en avgången president? Men snabbt fångas jag av Berggrens rekapitulering av händelser som faktiskt är historiska och vars betydelse vi idag vet mer om än när de hände.

Berggren går in på en detaljnivå som skulle kunna vara tröttande, men inte blir det. Dels därför att han drivs av ett omisskännligt engagemang för det han berättar om och dels därför att han fogar in olika kommentarer om händelserna, såväl omedelbara mediekommentarer som analyser formulerade långt senare i biografier.

Och läsvärt blir det därför att Berggren är en sann Amerikavän och saknar varje motiv att likt många medier svartmåla USA. Det är otroligt befriande att slippa alla insinuationer, konspirationsteorier, gliringar och hat mot republikanska partiet och USA som brukar fylla nyhetsrapporteringen. / Dick Erixon
——–

Här min trailer till boken:

https://www.youtube.com/watch?v=ciz1mzYABn8

KÖP BOKEN:

Köp som häftad pocketbok:
Adlibris, Bokus

Köp som E-bok, att läsa på datorn, i bokläsaren, på surfplattan eller telefonen:
Adlibris, Bokus


2015


Karl Borglund : Den svenske boktryckaren i Norges kamp mot Hitler

Den 9 april 1940 invaderades Norge av nazisterna, som snabbt tog kontroll över norsk press. När så skedde startades den underjordiska tidningen ”Vi vil oss et land” – en illegal avis, för att hålla norrmännens frihetskamp vid liv.

En av grundarna hette Max Manus, som senare skulle bli en av Norges främsta krigshjältar och 2008 få sin hisnande livshistoria skildrad i en norsk storfilm.

Det här är berättelsen om Karl Borglund, svensken som bodde i Norge och som tryckte ”Vi vil oss et land” åt Max Manus. Karl Borglund var pappa till min norska extrafarmor Grete. Som barn satt jag i hans knä, men det var hans dotter som berättade krigshistorierna för mig när jag blev lite äldre.

Ur Lars Gyllenhaals förord:

”Norge är vår mesta granne, … ändå finns det stora luckor i kunskapen om hur vi i Sverige ställde upp när det var som allra värst hos våra grannar. Ronie Berggren bidrar här till att väcka den nästan bortglömda motståndsandan till liv.”

Här är trailern till den norska storfilmen ”Max Manus” från 2008. 25 sekunder in, syns omslaget till ”Vi Vil Oss Et Land”, som Karl Borglund alltså tryckte åt Max Manus, den tidning som min bok handlar om:


Den 9 april 2015, 70 år efter kriget, så skrev jag en artikel i min lokaltidning Allehanda.se om min extrafarmor och hennes far: ”Örnsköldsviksbon som bistod Norge i kampen mot Hitler”.

I december 2015 blev Max Manus också omtalad i Sverige efter att vänsterförfattaren Jan Guillou i en av sina romaner omskrivit Manus mycket negativt. Jag skrev då artikeln ”Jan Guillous felaktiga framställning av den norske hjälten Max Manus”, där jag tog Max Manus i försvar genom att ställa min verklighetsbaserade bok byggd på förstahandsmaterial i kontrast till Guillous skönlitterära fantasiverk.

KÖP BOKEN:

Köp som E-bok, att läsa på datorn, i bokläsaren, på surfplattan eller telefonen:
Adlibris, Bokus