Ronie Berggren går igenom statsminister Stefan Löfvens svaga och upphakade track-record när det kommer till brottslighet som följt i massinvandringens kölvatten.
——
Statsminister Stefan Löfven talade för några dagar sedan på den återkommande Järvaveckan. Ett tal som i dessa pandemitider hölls digitalt. Järvaveckan fokuserar på Sveriges utanförskapsområden och statsministern uttryckte att den utbredda gängkriminaliteten gjorde honom förbannad.
De flesta svenskar blir nog förbannade när de läser om barn som blir skjutna i förbifarten och människor om som avrättas på öppen gata.
Det är inte det Sverige som de flesta svenskar växte upp i, därav ilskan, vreden, men också sorgen och oron över vad som håller på att hända med det vackra, trygga och tillitsfulla land många av oss fortfarande minns.
Men Stefan Löfven är inte bara en vanlig svensk. Han är vår statsminister. Hans uppgift är inte att bli förbannad eller sorgsen, sådant kan vi vanliga medborgare kanalisera på egen hand. En statsministers uppgift är att göra det som vi vanliga medborgare inte kan göra, agera. Göra något åt saken.
Men Stefan Löfven har en lång track-record av att när de riktigt allvarliga samhällsproblemen dyker upp, avsäga sig sitt politiska ansvar och istället förfalla till de här känslorna av vrede och sorg, istället för beslutsamhet och handlingskraft.
Låt oss köra igång.
—–
2013 om bilbränder:
– Jag blir förbannad när bilar sätts i brand och skolor bränns ner. En sådan skadegörelse kommer vi aldrig, och ska vi aldrig, tolerera (Citat Expressen)
2015 om svenska ISIS-krigare:
– Jag måste tyvärr ändå säga att Sverige nog har varit naiva (Citat Aftonbladet)
2016 om bilbränder:
– Vi ska göra allt. Ingen regering kan lova att alla brott ska försvinna, men vi har redan tagit tag i detta. (Citat Sydsvenskan)
2018 om bilbränder:
– Jag blir förbannad, på riktigt. Min fråga till de här är vafan håller ni på med? Samhället kommer alltid agera hårt på det här (Citat Expressen)
2018 om gruppvåldtäkter:
– Om du nu är så bekymrad över kvinnorna Åkesson, varför vill du försämra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden? (Citat Expressen)
2019 om växande utanförskapsområden:
– Vi såg det inte komma. (Citat Karlstadstidningen)
2021, om vansinnesdådet i Vetlanda, när en 22-årig afghansk asylsökande härjade med kniv:
– Jag fördömer det här fruktansvärda dådet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft (Citat SVT)
2021, på Järvveckan om de gängkriminella, som stark överrepresentation av gärningsmän med icke-svenskt påbrå boendes i icke-svenska förorter:
– Jag är förbannad över att människor i vårt land, lever i den otrygghet, den rädsla som gängkriminella sprider. (Citat Expressen)
Historiens stora ledare, som Winston Churchill och Thomas Jefferson, hade förmågan att blicka framåt, att skåda framtiden och agera preventivt mot de problem som de inför sin inre blick såg komma.
Att sakna denna förmåga är att sakna den essentiella egenskap som ledare i svåra tider, som den rådande, måste ha för att kunna driva en trovärdig politik.
Stefan Löfven saknar emellertid denna förmåga. När saker händer, som alla med insikt hade kunnat förstå skulle hända som följd av A och B, så reagerar Stefan Löfven med att säga hur ”han inte såg saker komma”, eller hur han varit ”naiv”.
Vad han inte säger, men som är värt att noteras, är att han också är okunnig. Det gör att han faller i händerna på andra. I en scen från Sagan om Ringen så skildras hur hästfolket Rohans kung Théoden förleds av sin lömske rådgivare Grimá Ormtunga. Théoden är kung, men en svag sådan, och hans svagheter i prövningarnas stunder, gör att han helt hamnar i Grimá Ormtungas klor.
Stefan Löfven har på grund av sin egen oförmåga att göra nyktra och insiktsfulla framtidsanalyser många likheter med Rohans förvirrade konung. En av dem Löfven har tagit råd från är den vänsteraktivistiske historikern Henrik Arnstad. 2016 tillstod Stefan Löfven detta öppet på SVT Agenda, när han sa: ”Historikern Henrik Arnstad … skrev en bok” (om att SD var nyfascister).
Historiens belästa ledare, som mina två ovannämnda favoriter, lägger inte sitt ledarskap i andras händer.
I kriser behövs starka, tänkande, självständiga ledare. Inte naiva, insiktslösa och okunniga politiker som måste förlita sig på andra. Sverige är ett fantastiskt land, vars folk och framtida generationer förtjänar ett politiskt ledarskap med en bättre track-record än den ovan redovisade.
Ronie Berggren
—
(Bildcollage: Skärmpdump SVT, LOTR, Fair Use)